DALARÖ SKEPPSVRAK – Historisk upptäcktsfärd under ytan

  • Utanför Dalarö finns ett stort antal av världens bäst bevarade skeppsvrak i trä. Många är krigsfartyg från den svenska stormaktstiden på 1600-talet. Nu har du chansen att ta del av detta unika kulturarv utan att ens bli blöt om fötterna.
  • Dalarö / Södra skärgården

Guiden ombord lotsar mellan vraken och berättar om öar och platser som ni passerar. Vid varje bord finns en bildskärm som visar undervattensfilmer samtidigt som du lyssnar på historierna om vad som hände.

Under ytan
Om du vill komma ändå lite närmre och se vraken live kan du åka på vraksafari med undervattensrobot. Vid ett av vraken sjösätts en robot som fjärrstyrs av en pilot ombord på båten. Efter denna liveupplevelse fortsätter vraksafarin som är beskriven ovan.

Kort om några av vraken
Dalarövraket, som hittades av dykare 2003, är ett av världens bäst bevarade vrak från 1600-talet. Det ligger på 30 meters djup vid Edesön utanför Dalarö. Två master står fortfarande 16 meter upp i vattnet. På och intill vraket ligger många föremål som krus av keramik, glasflaskor och en pistol. Jutholmsvraket och Saltskutan, som båda sjönk i Dalarö ström i början på 1700-talet, är exempel på handelsfartyg, som började trafikera haven under denna tid. Dessa vrak började undersökas på 1970-talet. Då bärgade man en stor mängd föremål och vrakdelar, som idag förvaras på Sjöhistoriska museet. Genom fynden kan man avgöra när de sjönk och att de var lastade med viktiga exportprodukter som tjära och järn. Övriga vrak som besöks under vraksafarin är de stora krigs- Dykaren Johan Magnusson undersöker ett stockankare vid fören på Dalarövraket. I bakgrunden syns det välbevarade skrovet och en av masterna som fortfarande står upp efter närmare 400 år. DALARÖ SKEPPSVRAK – Historisk upptäcktsfärd under ytan Foto: Torbjörn Gylleus fartygen Riksäpplet och Gröne Jägaren, som sjönk efter strider med danska flottan på mitten av 1600-talet i närheten av fästningen Dalarö skans, och lastfartyget Ingrid Horn, ett fartyg som sjönk efter en dramatisk kollision i början av 1900-talet.

I Anders Franzéns fotspår
En vraksafari kan med fördel kombineras med ett besök på Dalarö Tullhus, uppfört 1788, där många vrakfynd ställs ut. På begäran visas också Anders Franzénboden. – Anders Franzén brukar kallas regalskeppet Vasas upptäckare. Hans undersökningar och upptäcktsfärder från sjöboden på Dalarö har bland annat lett till det stora intresset för marinarkeologi i Sverige. Vasamuséet på Djurgården är idag en av Sveriges största besöksattraktioner och nu har vi också Sveriges första marina kulturreservat, Dalarö skeppsvraksområde, att visa upp, säger turistchefen LO Landin.

För mer information besök www.dalaroskeppsvrak.se

Sök

Väl kategori nedan
Stäng