Roslagens Sjöfartsmuseum

Ta med familj och vänner till ett spännande äventyr!

Kom, se och upplev Roslagen Sjöfartsmuseum på Kaplansbacken i Älmsta, Väddö. Ett naturskönt smultronställe med utsikt över Väddö kanal och egen brygga för dig som kommer med båt.
Öppet alla dagar kl 10 till 16 från 1 juni till 31 augusti (ej midsommarafton).Grupper kan boka tid för särskilt öppethållande.Här finns mycket att lära om de seglande
Rospiggarna och här finns alltid något trevligt för alla besökare.

Adress: Gåsviksvägen 47
Ort: 764 21 Väddö.
Telefon: 0176-502 59
Email: info@sjofartsmuseet.se
Webbsida: www.sjofartsmuseet.se

Strax söder om Älmsta ligger Roslagens Sjöfartsmuseum i vacker och unik miljö intill Väddö kanal. Museet drivs av Roslagens Sjöfartsminnesförening. Gården är Väddös gamla komministerboställe. Det är Sveriges största privata sjöfartsmuseet. Här berättas om de seglande rospiggarna och deras fartyg. Vid museientrén står mast och rigg från den gamla roslagsslupen Elvira.

I museet finns en gammal ångmaskin, fartrygsmodeller, skeppsporträtt, fiskeredskap och mycket mera. Här kan man se hur Väddö kanal byggdes med början 1819 och känna på interiören i en gammal skans från ett segelfartyg. Vägglöss och kackerlackor är de enda originalföremålen som saknas, men tjärdoften sitter i.

Utställningar berättar om pråmtrafik, färjetrafik över Ålands hav och sjöfartens servicenäringar, fyr- och lotsväsendet. Vår utställning av knopar och tågvirke slår alla rekord. Även Trästa färja lever vidare i museet. Vid museet finns ett välfyllt bibliotek bl.a. med en omfattande litteratur på de flesta större språken om knopar.

I den prisbelönta byggnaden som vi kallar Båthuset visar vi riggade postroddsbåtar och gamla inom- och utombordsmotorer. Här minns vi även beredskapsåren i skärgården. Du kan även titta in i en telegrafihytt, som det såg ut på fartygen, när kommunikationen sköttes av telegrafister. I det hus som vi kallar Skeppargården från 1850-talet visar vi interiörer från en välbärgad bondeskeppares hem och hur de som var kvar hemma hade det.

Vårt senaste nya, stora nybygge som vi kallar Beckhuset inrymmer bl a båt- och museiverkstad. Här har vi gärna gemensamma aktiviteter med andra föreningar. På den vackra gården vid museet kan du ta en kopp kaffe med något gott till. Det finns också en trevlig lekplats för barn.

Föreningen har sedan 1940 varje år utgivit årsboken Rospiggen, som sammantaget innehåller ca 10 000 sidor roslagshistoria och sjöfartshistoria.
Föreningen är svens arrangör av den årliga Postrodden över Ålands hav till minne av de postrotar som under flera hundra år hade skyldighet att transportera post och passagerare över Ålands hav.

Väddö kanal upplevs bäst i lugn ro!
Från och med sommaren 2018 kommer Roslagens Sjöfartsminnesförening att köra viss turtrafik med ångslupen Elmsta på Väddö kanal med intilliggande vatten.
Mer information går att hitta på www.sjofartsmuseet.se
Välkomna!
Söndagen den 30 april l 19.30 tänds majbrasan och hälsas våren.
Tisdagen den 6 juni kl 13.00 hissas den svenska flaggan i Elviras mast och firas nationaldagen.
Lördagen den 17 juni kl 10.00 startar den 44:e Postrodden över Ålands hav från Grisslehamn.
Lördagen den 15 juli kl 10.00-16.00 arrangerar vi Beckbyxans Dag, en hembygdsdag på museet för alla sjöfarts- och hembygdsintresserade.

Om andra arrangemang se vår hemsida www.sjofartsmuseet.se