DALARÖ SKEPPSVRAK

historisk upptäcktsfärd under ytan

Utanför Dalarö finns världens bäst bevarade skeppsvrak i trä. Många är krigsfartyg från den svenska stormaktstiden på 1600-talet -ett eldorado för dykare.
Men – nu kan du också uppleva detta unika kulturarv utan att bli blöt om fötterna.

Adress: Dalarö Information – turistbyrå och gästhamnar Infoshop i gästhamnskontoret Askfatshamnen
Ort: 137 70 Dalarö
Telefon: 08 - 501 508 00
Email: info@dalaro.se
Webbsida: www.dalaro.se

Guiden ombord lotsar mellan vraken och berättar om öar och platser som vi passerar. Vid varje bord finns en bildskärm som visar undervattensfilmer samtidigt som du lyssnar till de spännande historierna om vad som hände när fartygen sjönk.*

Under ytan
Om du vill komma ändå närmare och se vraken live kan du åka med undervattensrobot. Vid något av vraken sjösätts en robot som fjärrstyrs av en pilot ombord på båten. Efter denna liveupplevelse fortsätter vrakfärden beskriven ovan.

Kort om några av vraken
Dalarövraket, som hittades av dykare 2003, är ett av världens bäst bevarade trävrak. Det sjönk 1678. Det ligger på 30 meters djup vid Edesön utanför Dalarö. Två master står fortfarande 16 meter upp i vattnet. På och intill vraket ligger många föremål som krus av keramik, glasflaskor och en pistol.

Jutholmsvraket och Saltskutan, som båda sjönk i Dalarö ström i början på 1700-talet, är exempel på handelsfartyg, som började trafikera haven under denna tid. Dessa vrak började undersökas på 1970-talet. Då bärgades föremål och vrakdelar, som idag förvaras på Sjöhistoriska museet. Genom fynden kan man avgöra när de sjönk och viktiga exportprodukter de var lastade med som tjära och järn. Andra vrak som besöks är de stora krigsfartygen som Riksäpplet och Gröne Jägaren, som sjönk efter strider med danska flottan på mitten av 1600-talet i närheten av fästningen Dalarö skans, och lastfartyget Ingrid Horn, ett fartyg som sjönk vid Ornö efter en dramatisk kollision i början av 1900-talet.

I Anders Franzéns fotspår
En vraktur kan kombineras med besök på Dalarö Tullhus, uppfört 1788. På begäran visas också Anders Franzénmuséet. Anders Franzén brukar kallas regalskeppet Vasas upptäckare. Hans undersökningar från sjöboden på Dalarö ledde till det stora intresset för marinarkeologi i Sverige. Vasamuséet på Djurgården är idag en av Sveriges största besöksattraktioner och nu finns också Sveriges första marina kulturreservat, Dalarö skeppsvraksområde, att visa upp. Här finns mer information och bokning www.dalaroskeppsvrak.se


Information! Innehållet är översatt med Google Translate och kanske inte stämmer till 100%!

Res till: Dalarö

Sök resa med Waxholmsbolaget till Dalarö


Alla artiklar