Utö

Rakt österut från Nynäshamn, på andra sidan Mysingen ligger Utö med öppna havet utanför. På Utö finns massor att se och göra. I hamnen finns cyklar och kajaker att hyra, du kan följa med på fiske- och skärgårdsturer.

Rakt österut från Nynäshamn, på andra sidan Mysingen ligger Utö med öppna havet utanför. Utö ingår i en långsträckt skärgård tillsammans med de större öarna Ornö, Rånö, Ålö och Nåttarö. På Utö bor cirka 250 invånare året runt, många är barnfamiljer och på ön finns förskola och en av skärgårdens största grundskolor. Sommartid växer befolkningen rejält, men ön besöks flitigt även resten av året. Eldhelgen i oktober, den årliga julmarknaden och julbordet på Utö Värdshus är speciellt lockande evenemang.

På Utö finns massor att se och göra. I hamnen finns cyklar och kajaker att hyra, du kan följa med på fiske- och skärgårdsturer. För den sportintresserade finns både tennisplan och minigolfbana. Det går också att boka ridkurser i westernridning. Äta gott kan man göra exempelvis på Utö Värdshus i det före detta brukskontoret ovanför hamnen med vid utsikt över Mysingen. Eller nere vid den myllrande gästbryggan på Utö Bageri och Kök, där den goda Utölimpan bakas. På Ålö ligger Båtshaket som bland annat serverar egen odlad och rökt regnbåge.

Bo kan man göra i tält, stugor, på vandrarhemmet eller på värdshuset som också har goda konferensmöjligheter. Vid gruvbryggan, plats för ca 300 fritidsbåtar. Full service: duschar, bastu, toaletter, tvättstuga, kiosk och slamsugning av septictankar. Naturbad finns på många ställen, exempelvis nära Gruvbryggan, badklipporna vid Rävstavik eller den vackra vita sandstranden Ålö Storsand.

 

 

Samarbetspartners