Hela Sveriges skärgårdsö

  • ”Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?” Det och många andra bevingade ord kommer ifrån den omåttligt populära TV-serien Vi på Saltkråkan, som spelades in på Norröra i Stockholms nordöstra skärgård.
  • Norröra / Norra skärgården
Foto: Roine Karlsson

Norröra tros vara en av de först befolkade öarna i Roslagen och under 1300-talet tillhörde ön godset Penningby. Vid sekelskiftet fanns 16 bofasta familjer med omkring 50 personer, 40 kor och tio hästar. Numera finns cirka 130 hushåll på ön sommartid, men endast ett par familjer bor här året runt. Vad du kanske inte vet är att du förmodligen redan är bekant med miljön på Norröra. Det var nämligen där som Vi på Saltkråkan spelades in. Norröra ligger en bit utanför Furusund där Astrid Lindgren spenderade sina somrar. Säkert gav miljön inspiration till berättelserna om skärgårdslivet som det levdes av bofasta och sommargäster. Kanske kommer du ihåg familjen Granqvist som drev handelsboden och familjen Melkersson som firade semester i den fallfärdiga Snickargården? Eller Stina som gärna pratade om hur det var hemma på hennes gata i stan?

Besök Saltkråkan
Sedan april 2006 trafikeras Norröra dagligen, året runt av Waxholmsbolagets reguljära turer. Sommartid trafikerar även Blidösundsbolaget ön och ordnar speciella turer på temat ”Saltkråkan” med skärgårdsguiden Michael Blum. Under turen berättar Michael hur TV-serien blev till och besökarna får se skolan, Stinas hus och bryggan där Melker allt som oftast trillade i vattnet. Efter guidningen finns gott om tid för promenader och bad från några av de fina klipporna som finns runt om på ön. Halvön Näset är populärt bland badgästerna. Ön har också en pittoresk skärgårdsby som ligger på promenadavstånd från ångbåtsbryggan.

Sök

Väl kategori nedan
Stäng