UTÖ - Sommarviste sedan ett sekel

  • Utö ligger i det yttersta havsbandet. Här finns stränder som ger en känsla av vara långt borta och roliga aktiviteter som passar både barnfamiljen och idrottsfantasten.
  • Utö / Södra skärgården

Utös historia sträcker sig så långt tillbaka som 1100-talet då gruvdriften på ön inleddes. Byggnaden som rymmer Utö Värdshus idag uppfördes på 1820-talet, och då som gruvkontor. I slutet av 1800-talet köpte grosshandlare Lewin den norra ändan av ön med avsikten att skapa ett sommarviste för Stockholms societet och då byggdes även det gamla gruvkontoret om till restaurang.

En härlig dag i skärgården
Malin Lidström, du arbetar som hotellchef på Utö Värdshus. Kan tipsa om hur en riktigt härlig semesterdag på Utö kan se ut?
– När man kliver i land kan man hyra en cykel på bryggan och gå över till bageriet och köp en picknick att ta med. Sedan cyklar man ungefär sju kilometer nedåt ön där det finns härliga sandstränder. Efter det kan man cykla ner till Ålö och göra ett besök på krogen BåtsHaket som verkligen är ett smultronställe. Här serveras lax på alla möjliga sätt och man kan köpa en trälåda rökta räkor och sitta och äta på bryggan.
Det låter som en skärgårdsupplevelse med extra allt? – Ja, det är det verkligen! Därefter cyklar du tillbaka till norrsidan och tar något att dricka på seglarbarens veranda och tittar på båtarna som är på väg till gästhamnen. Självklart tipsar jag om att äta middag hos oss på värdshuset. Den som inte vill runda av kvällen redan efter middagen kan sedan bege sig till Bakfickan, en bar och dansgolv som ligger i ett gammalt sädesmagasin.

Svenska smaker i ny tappning
Martin Andersson är kökschef på Utö Värdshus: – Vi vill laga traditionell svensk mat på ett nyskapande sätt. Du som äter ska känna igen dig och att det ska kännas skärgård men samtidigt vill vi överraska dig, exempelvis med valet av råvaror eller tillagningssättet. Vi väljer ekologiskt och närproducerat i så stor utsträckning det går och att följer säsong både för frukt och grönt och för kött och fisk.

För mer information besök www.utovardshus.se

Sök

Väl kategori nedan
Stäng