Campa i skärgården

  • Om ni är ett mindre sällskap ger allemansrätten er möjligheten att slå upp tältet och stanna en natt på en lämplig plats i naturen. Men håll utkik efter skyltar som berättar vad som gäller.
  • Stockholm / Mellersta skärgården
Foto: Ulrika Palmblad

Allemansrätten är en gammal sedvanerätt som vi använder när vi strövar i skog och mark, paddlar kajak eller plockar blåbär. Den ger oss en unik tillgång till naturen, men den innebär också ett ansvar för djur, natur och markägare. Du använder allemansrätten på ett ansvarsfullt sätt genom att tänka på att inte störa, och att inte förstöra. Får man elda? Få saker är så mysiga som att sitta runt en lägereld på kvällen. Men det gäller att elda på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Varje år förlorar markägare skog för stora värden på grund av att besökarna slarvar med elden. Självklart är det viktigt att välja en bra plats där elden varken riskerar att sprida sig eller riskerar att skada
marken. Leta efter grus eller sandig mark. Det går bra att använda nedfallna kottar samt löst liggande pinnar och grenar som du hittar på marken. Däremot får du inte hugga eller såga ner träd eller buskar, eller ta något material från ett levande träd. För dig som är ute i skärgården är det också viktigt att tänka på att man inte ska elda direkt på, eller intill berghällar eller stenblock. Värmen får dem att spricka, vilket ger permanenta skador.

Här kan du campa!

För dig som ska ut och campa i skärgården i sommar är det bra att veta att det ingår i allemansrätten att tälta med ett par, tre tält under något dygn. Större grupper med tält behöver dock be markägaren om tillstånd eftersom det innebär en större risk för markskador och sanitära olägenheter. Om du kommer att vistas i en nationalpark eller i ett naturreservat gäller särskilda regler. Där är det i allmänhet bara tillåtet att slå upp sitt tält på särskilt angivna platser. På vissa platser kan det även vara tältförbud. Titta på anslagstavlorna i området, eller sök på nätet, för att se vad som gäller.

FINNHAMN
Finnhamn är ett populärt resmål som är enkelt att ta sig till. Här finns bland annat vandrarhem, restaurang och en plats där du kan slå upp ditt tält.

GÅLÖ HAVSBAD
På populära Gålö Havsbad finns gräsbelagda tältplatser med och utan el som ligger på ett smidigt avstånd från service byggnaderna.

ARHOLMA
Tälta på en vacker äng som ligger cirka 400 meter norr om Norra bryggan.

GRÄSÖ
På Gräsö campar man var man vill så länge man följer allemansrätten. För den som trivs där det är lite mer organiserat finns Gräsö familjecamping.

Sök

Väl kategori nedan
Stäng