VÄRMDÖ – fastland och öar

  • Värmdö är en välbesökt och snabbväxande skärgårdskommun, med kända öar som Sandhamn, Grinda, Svartsö, Nämdö, Runmarö och Möja.
  • Värmdö / Mellersta skärgården

Värmdö kommun har drygt 41 100 invånare och är en av landets snabbast växande kommuner. Många söker sig till Värmdö kommun för att bo nära natur, skärgård och storstad. På Värmdö finns även en rik design- och kulturhistoria med Gustavsbergs porslinsmuseum i centrum samt ett brett utbud av fritidsaktiviteter och upplevelser – endast 30 minuter från Stockholm. En mängd fornfynd vittnar om att det fanns människor på Värmdö redan på stenåldern. Första gången Värmdö omnämndes i skrift var 1314 och då stavades det Wermdö. Den enda runsten som man funnit i Värmdö står vid Väsby gårds järnåldersgravfält. Efter 1800-talets mitt började borgerskapet från Stockholm söka sig ut till Värmdö som sommargäster. Längs ångbåtslederna byggdes rikt utsmyckade sommarvillor och Stockholmarnas sommarparadis började nu ta form.

HITTA HIT
Du tar dig enkelt hit med buss från Slussen eller med Waxholmsbolagets eller Cinderellas båtar från Nybrokajen samt Strandvägen. Bil är ett utmärkt sätt att ta sig runt på Värmdö och man tar sig hit via väg 222 från Stockholm. Båtvägen går givetvis också bra och det finns gästhamnar på öarna samt i Gustavsberg och på de anläggningar som ligger vid vattnet.

UPPTÄCK VÄRMDÖ
På Värmdö finns det många utflyktsmål för både liten som stor. Oavsett om du vill uppleva kultur eller ta ett dopp.

Här är några tips:

SIGGESTA GÅRD
Siggesta Gård är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen med utomhusaktiviteter som äventyrsgolf, fotbollsgolf och skogshinderbana. Här kan man också titta på de söta djuren och rida ponny. Blir ni hungriga finns flera restauranger men det går också bra att ta med picknick och äta i gröngräset. Enklast tar man sig hit med buss, bil eller egen båt till Siggesta gästhamn.

ARTIPELAG
Artipelag är en privatägd konsthall med diverse utställningar samt en fantastisk omgivning med nära en kilometer lång strandpromenad. Ett utflyktsmål dit du kan ta dig med reguljär båt från Nybrokajen med Strömma från den 6 maj – 24 september 2017 (hemresa med buss).

Badställen på Värmdö

GRISSLINGE HAVSBAD
Sandstrand, badbryggor och mycket barnvänligt. Krogen och Systrarna Delselius ligger precis i närheten om man vill ha glass eller något att äta. Bussen stannar precis intill badet.

DJURHAMN (VITA GRINDARNA)
Sandstrand och gräsytor vid Bruksfladen i Djurhamn på Djurö. Restaurang och café finns precis i närheten och även så bussen.

BJÖRKVIKS HAVSBAD
Strand och klippbad med intillliggande bistro med sommarkiosk. Begränsat antal parkeringsplatser. Bussen stannar i närheten av badet.

STORA SAND OCH LILLA SAND
Sandstränder och klippbad med stor intilliggande parkering. Ingen kiosk så ta med picknick.

SANDHAMN TROUVILLE
Sandstrand som ligger omkring 20 minuters promenad från hamnen där restauranger och café finns. Vägen dit är lätt att gå både för dig som är äldre och dig med barnvagn. Du tar dig till Sandhamn med Waxholmsbolaget eller Cinderella båtarna.

 

Sök

Väl kategori nedan
Stäng