Säker till sjöss

  • Hans Broman började segla som 10 åring och har kappseglat sedan dess. Tillsammans med sin besättning på Nemo har han bland annat deltagit i Gotland Runt och ORC VM i Helsingfors. Här delar han med sig av sina bästa tips för en säker resa.
  • Stockholm / Mellersta skärgården

Navigera rätt
Digitala sjökort och GPS underlättar navigeringen, men det betyder inte att du som är ute på sjön kan koppla bort hjärnan. Sjökorten har en felmarginal på ett antal meter och det gäller att ha säkerhetsmarginaler i sin navigation. Ett tips är också att kombinera GPS:en med ett papperssjökort eftersom de ger en bättre överblick.

Planera det oförutsedda
Det är bra att ha en plan, och att ha snackat ihop sig innan, oavsett om det handlar om att ta ner ett segel under tuffa väderförhållanden eller om en allvarlig situation som ”man över bord” skulle uppstå. I en nödsituation är det helt avgörande att inte hamna i chock utan att hålla sig lugn och handlingskraftig.

Glöm inte flytvästen
När det gäller flytvästen är det absolut viktigaste att man har den på. De flesta vuxna som är ute till sjöss använder seglarvästar. Dessa håller dig flytande, men de vänder dig inte rätt i vattnet i det fall du inte är vid medvetande. Det finns också uppblåsbara räddningsvästar som är säkrare då de vänder dig åt rätt håll. Värt att notera här är att man behöver hålla koll på utgångsdatumet på patron och utlösarmekanik och att man behöver använda grenbandet för att de ska fungera.

Vem ringer man?
Vid nödsituationer till sjöss ringer man 112 precis som vid nödsituationer på land. Om man har en VHF radio kan man också ropa på kanal 16. Då får både sjöräddningscentralen och båtar i närheten reda på att man behöver hjälp. Men man kan ju behöva hjälp även om det inte är en nödsituation. Kanske att batteriet laddat ur, eller att man har gått på grund och inte kan ta sig loss för egen maskin. Då är det bra att vara medlem i den medlemsfinansierade organisationen Sjöräddningssällskapet där frivilliga hjälper till i situationer där man behöver hjälp men inte befinner sig i direkt fara för livet.

Sök

Väl kategori nedan
Stäng